Bemutatkozás

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége 1993-ban alakult Kitanits Lajos vezetésével, 12 egyesület részvételével, hogy részt vállaljon a bűnmegelőzésben és a közbiztonság javításában. Az alapító okiratot Pk.60092/1997 számon jegyezték be. A szövetséget 2000 óta irányítja Széles János, mely ma 73 településen van jelen, közel 1700 fős tagsággal.

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége fő célja a megye lakosainak, saját lakókörnyezetünk nyugalmának és közös értékeink biztosítása, a megyei bűnmegelőzési munka hatékonyságának növelése együttműködve a rendvédelmi szervezetekkel. Együttműködés területén két fő stratégiai partnerünk a rendőrség és az önkormányzatok, mind települési, mind megyei szinten.

A polgárőr egyesületek kiemelkedő szerepet töltenek be a települések, városok, községek, falvak életében. Tevékenységük fontos a közbiztonság fenntartásában, a rendőrség munkájának támogatásában, a helyi közösségek életében. Polgárőreink zömmel gyalogosan, kerékpárral, motorral, személygépkocsival látják el szolgálataikat, de nagy segítséget nyújtanak a szolgálatellátásban lovas és vízi polgárőreink is. Munkánkat segíti egy nagyobb teljesítményű drón, mellyel hatékonyabbá tudjuk tenni a kereséseket. Technikai eszközeink (50 gépjármű, 11 motor, 49 kerékpár, 1 csónak) hatékony bűnmegelőzési tevékenységünket erősíti.

Évente több alkalommal és több helyszínen végzünk közös határjárást a terepjáróval rendelkező egyesületekkel és rendőrséggel.

Működésünk során kiemelt figyelmet fordítunk a polgárőrök képzésére és továbbképzésre, hogy az életminőség javítása érdekében önkéntesen vállalt feladataikat a törvényeknek megfelelően, szakszerűen és hozzáértéssel tudják ellátni.

Munkánkat, szolgálatainkat önkéntesen, szabadidőnkben látjuk el, jól látható formaruhában, láthatósági mellényben. Rendszeresen közreműködünk különböző szabadidős sport, kulturális rendezvényeken, ünnepi megemlékezéseken, de segítünk rendkívüli helyzetekben is (árvíz, hó helyzet, értékek őrzése, stb.).

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége tevékenységi köre az általános feladatokon túlmenően kiterjed a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek”, a „Külterületek biztonságáért” és a nagyvárosi bűnmegelőzés” projekt gyakorlati megvalósítására is. Természetesen számos más központilag meghirdetett programban is részt veszünk, szorosan együttműködve az Országos Polgárőr Szövetséggel és a kiemelkedő stratégiai partnereinkkel.

Polgárőreink, egyesületeink az eddigi gyakorlatnak megfelelően vesznek, vettek részt az „Egy iskola-egy polgárőr”, illetve a „Polgárőrök a tanévkezdés biztonságáért” akcióban megelőzve ezzel a gyermekbaleseteket az iskolák, óvodák környékén.

A Megyei Polgárőr Szövetség kiemelten fontosnak, szívügyének tekinti a karitatív kezdeményezések felkarolását, számtalan alkalommal segítünk jótékonysági akciók megszervezésében és lebonyolításában. Rendszeresen részt veszünk étel és élelmiszercsomagok osztásában, karácsonyi cipős dobozok, ajándékok gyűjtésében.

Évente megrendezzük a megyei polgárőr találkozót, melyen közel 1000 polgárőr vesz rész és tölt el családjával egy kellemes, laza napot.

Megalakulásunk óta azon dolgozunk, hogy Tolna megyében hozzájáruljunk a közbiztonság fenntartásához, a polgárőr mozgalom elismertségéhez, kapcsolatrendszerünk erősítéséhez.

Honlapunkon betekintést kaphatnak a Tolna megyében működő polgárőr egyesületek mindennapi munkájába, a megyei szövetség tevékenységébe, tájékozódhatnak híreinkről, elérhetőségeinkről, partnereinkkel való együttműködésről.

 

.